Foto: Politie

De politie ontmantelde in 2018 minder hennepkwekerijen dan het jaar ervoor. Waar er in 2017 verspreid over het hele land nog 4670 kwekerijen werden ontdekt, daalde dit aantal 2018 naar 3913.

De cijfers lopen al een aantal jaren terug, zo werden er in 2014 landelijk nog 6006 hennepkwekerijen ontmanteld. Ook is een daling van het aantal meldingen bij Meld Misdaad Anoniem te zien. Ten opzichte van 2017 kwamen daar vorig jaar 21 procent minder meldingen over hennepplantages binnen. De teller bleef vorig jaar steken op 4529 tips.

De daling van het aantal ontmantelde kwekerijen betekent volgens de politie niet dat er minder kwekerijen zijn. De politie ziet de trend dat Nederlandse hennepkwekers plantages in het buitenland oprichten. Daarbij zou het niet gaan om verplaatsing, maar om uitbreiding van het aantal kwekerijen dat iemand heeft.

In de politie-eenheid Rotterdam, waar ook de regio Drechtsteden onder valt, werden vorig jaar 507 hennepkwekerijen ontmanteld. Dit zijn er 43 minder dan in 2017. In de regio Rotterdam zijn er een stuk meer hennepkwekerijen ontdekt dan bijvoorbeeld in de eenheid Noord-Nederland. Het werkgebied van de eenheid bestrijkt de provincies Friesland, Drenthe en Groningen. In 2018 werden in de drie provincies 436 hennepkwekerijen ontmanteld, een jaar eerder waren dit er nog 404.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook of volg ons op Twitter
Advertentie