De kledingkast moet natuurlijk lekker fris ruiken. Toch is dat niet altijd het geval. Soms ontstaan er muffe geurtjes die ook nog eens in je kleding trekken. Dat wil je natuurlijk liever voorkomen. De geur van wasverzachter verdwijnt na een paar dagen in de kast als sneeuw voor de zon. Hoe kan dit en hoe laat je jouw kledingkast en je kleding weer lekker ruiken?

 

Tips voor een langdurig frisse kledingkast

 

Gelukkig zijn er voldoende dingen die je kunt doen om je kledingkast weer fris te laten ruiken. Wij hebben de beste tips alvast voor je op een rijtje gezet.

 

1. Hang alleen droge kleding in de kledingkast

 

Een muffe geur in de kast waar jouw kleding hangt komt vaak door vocht. In de meeste gevallen komt dit omdat het wasgoed nog niet helemaal droog is. Zorg er dus voor dat jouw kleding écht kastdroog uit de droogtrommel of van de waslijn komt.

 

2. Geef de kledingkast een schoonmaakbeurt

 

Als jouw kledingkast niet fris ruikt kun je deze ook onderwerpen aan een grondige schoonmaakbeurt. Haal alle kleding uit de kast en was de kledingstukken die stinken opnieuw. Verwijder ook de eventuele vochtige plekken of schimmel. Bijvoorbeeld met een speciale schimmelreiniger voor kasten. Laat de kast na het reinigen goed drogen.

 

3. De kleding in je kast sorteren en opruimen

 

Een kledingkast kan ook gaan ruiken als er te veel kledingstukken in hangen. Dit belemmert de ventilatie waardoor de kast en jouw kleding muf kan gaan ruiken. Doe kleding die je niet meer aandoet weg en ruim de kast alleen in met de kleding van het seizoen. Berg andere seizoenskleding op in afgesloten bakken of vacuümzakken.

 

4. Luchtverfrissers en vochtvreters gebruiken

 

Als je een frisse kledingkast wilt kun je ook een vochtvreter plaatsen. Daarmee wordt overtollig vocht eenvoudig geabsorbeerd en kunnen ze geen vieze luchtjes veroorzaken. Ook geurzakjes doen wonderen. Plaats of hang deze bij voorkeur onder in de kledingkast.

 

5. Voldoende ventileren

 

Heb je een kledingkast met deuren? Laat deze dan regelmatig open als je ook het raam van de slaapkamer of kledingkamer open zet. Zo wordt er frisse lucht aangevoerd en vervuilde en stinkende lucht afgevoerd. Dat geldt ook voor de geurtjes in jouw kledingkast. Doe dit ongeveer 2 tot 3 keer per week. Gebruik je de kast minder vaak? Laat de deur van de kledingkast dan altijd op een kiertje staan. Zo blijven jouw kledingstukken lekker ruiken.