Chemours in Dordrecht heeft de waterlozingen van de GenX polymerisatiehulpstof FRD903 flink verminderd door de inzet van een filterinstallatie met koolstofbedden. Het bedrijf gebruikt geavanceerde technologie en werkt nauw samen met de autoriteiten en andere betrokkenen om de afvalstoffen te verminderen.

Een proef met een filterinstallatie met koolstofbedden ging in juli 2017 van start. Sinds kort wordt de filterinstallatie permanent ingezet. In de huidige situatie vermindert deze technologie de waterlozing van het GenX-bestanddeel FRD903 met meer dan 85 procent ten opzichte van de jaarlijkse emissielimiet van 2035 kilogram, zoals vastgesteld door de Provincie Zuid-Holland in de vergunningsherziening van 21 april 2017.

Chemours heeft bij de overheid een aanvraag ingediend om de proef te verlengen om de filterinstallatie met koolstoffenbedden verder te optimaliseren en de efficiëntie in het afvangen van het GenX-bestanddeel FRD903 te verhogen. Chemours verwacht dat het in staat zal zijn om de waterlozingen van GenX-bestanddelen nog verder te kunnen verminderen. Onlangs heeft de Voorzieningenrechtbank in Den Haag geoordeeld dat ‘beschikbare wetenschappelijke data laten zien dat het voortzetten van FRD903-lozingen in water tot de huidige toegestane limiet van 2035 kilogram per jaar geen schade doet aan het milieu of de volksgezondheid.’

Metingen en controles met de meest geavanceerde technieken hebben uitgewezen dat de koolstofbedden ook substantieel sporen van andere stoffen verwijderen die nog in microscopisch kleine hoeveelheden aanwezig zijn, zoals historische resten van de stof PFOA. De milieudienst DCMR maakte in november 2017 melding van een verwaarloosbare aanwezigheid van PFOA in waterlozingen van de fabriekslocatie in Dordrecht. Naast de inzet van koolstofbedden om historische, microscopisch kleine resten PFOA te verwijderen, heeft Chemours op de fabriekslocatie een breder onderzoeksprogramma ingesteld om de oorsprong daarvan te bepalen en de uitstoot van die sporen te elimineren.

Het chemiebedrijf verwacht de GenX-waterlozingen verder te kunnen verminderen. Wel benadrukt het bedrijf dat dit niet meteen bereikt kan worden. De inzet van koolstofbedden heeft de verwachtingen van Chemours overtroffen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook of volg ons op Twitter
Advertentie