De zogenoemde smogstofzuiger gaat in januari naar een nieuwe locatie op het terrein van Rijkswaterstaat, direct naast de westelijke tunnelmond van de Noordtunnel. Het gaat om de uitgaande tunnelmond aan de kant van Hendrik-Ido-Ambacht. De nieuwe locatie maakt het mogelijk om onderzoek te doen naar de techniek van luchtreiniging in tunnels en het effect daarvan op de omgeving.

Op de nieuwe plek kan een aanzuigpunt over de muur van de tunnelbak worden gehangen die lucht direct uit de tunnelmond afzuigt. Dit lukt niet op de huidige locatie in de berm tussen de Helling in Alblasserdam en de A15. De luchtreinigingsinstallatie staat hier te ver van de tunnelmond. De lucht uit de tunnel vermengt zich al met de omgevingslucht voordat het in de installatie terecht komt. Daardoor is het rendement van de installatie niet optimaal.

De verplaatsing en technische uitvoering van de proef is in handen van ENS Urban. Dit bedrijf heeft veel ervaring met innovatieve luchtzuiveringstechnologie. De stofzuiger werkt op basis van zogeheten positieve ionisatie. Met deze techniek worden stofdeeltjes elektrisch geladen en afgevangen. Deze techniek is met name geschikt voor het afvangen van roet en fijnstof. De eerste resultaten van de proef worden verwacht in de loop van het voorjaar. Daarna zal worden beslist waar en hoe de smogstofzuiger vervolgens wordt ingezet.

Met de verplaatsing en het uitvoeren van proefmetingen is een bedrag van 37.000 euro gemoeid. Gemeente Alblasserdam , provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat en ING (exploitant van de tunnel) dragen gezamenlijk 15.000 euro bij. ENS Urban draagt de overige kosten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook of volg ons op Twitter
Advertentie