Foto: Politie

De politie is teleurgesteld over het mogelijke voornemen van het kabinet voor slechts een beperkt vuurwerkverbod. “Het is maar zeer de vraag of deze voorgestelde maatregelen daadwerkelijk bijdragen aan een veiliger verloop van de jaarwisseling”, aldus de politie.

Er komt een landelijk verbod op groot consumentenvuurwerk. Dat melden diverse media op basis van Haagse bronnen. Het kabinet zou voornemens zijn vrijdag 12 juli in de ministerraad tot zo’n verbod te besluiten. Het gaat om vuurwerk in de zogeheten F3-categorie, zoals Chinese rollen en ratelbanden. Dit vuurwerk zou vanaf de jaarwisseling 2020-2021 niet meer mogen worden gebruikt.

Inzet van de korpschef is altijd geweest dat er een verbod komt op het gevaarlijke knalvuurwerk en vuurpijlen, er effectievere straffen komen en lokale initiatieven, zoals aftelmomenten en vuurwerkshows, worden gestimuleerd. Dit verbod gaat slechts deels in op de oproep die de politie in mei van dit jaar deed. Samen met 27 andere organisaties deed zij een appèl op de politiek en bestuurders om in actie te komen en meer maatregelen te nemen voor een veilige jaarwisseling.

De politie vindt het voorstel waarover het kabinet zich vrijdag buigt onvoldoende, zij willen meer maatregelen om de jaarwisseling veilig en feestelijk te laten verlopen. De regering zou onvoldoende luisteren naar de oproep van de politie, burgemeesters, politiepersoneel, hulpverleners en artsen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook of volg ons op Twitter