Foto: Drecht Media / Jordy Nijenhuis

De lekkage van een tankwagen zaterdagochtend 9 februari werd veroorzaakt door oververhitting. De tankwagen stond geparkeerd bij een bedrijf aan de Edisonweg in Alblasserdam. In de tankwagen zat de stof petrolad, deze stof raakte oververhit.

Door de oververhitting werd automatisch een veiligheidsklep geopend om druk af te voeren. Hierbij kwam damp vrij, wat erge stankoverlast veroorzaakte. Door een noordoostelijke wind trok de geur over een groot deel van Nederland. Onder andere uit Utrecht kwamen klachten van stankoverlast.

De stof petrolad kan vanaf zeer lage concentraties stankoverlast geven. De brandweer en het RIVM stelden vast dat alleen op het terrein van het bedrijf meetbare concentraties van stoffen zijn vrijgekomen met een gering gezondheidsrisico. De gemeente verwacht dat de gezondheidsklachten buiten het terrein niet groot zijn geweest. “Niettemin hebben we wel van bewoners gehoord dat ze tranende ogen hebben gehad, hebben moeten overgeven en in ieder geval urenlang een verschrikkelijke stank hebben geroken. De sterke geur lijkt op een rubber- of gaslucht. Klachten die passen bij geurhinder zijn hoofdpijn en misselijkheid. Misselijkheid kan ook leiden tot braken.”, zo laat de gemeente Alblasserdam weten.

Hoe het incident is ontstaan, is nog onbekend. Hier wordt nader onderzoek naar gedaan. De gemeente organiseert maandagavond 11 februari een informatiebijeenkomst over de lekkage.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook of volg ons op Twitter
Advertentie