Er is botulisme aangetroffen in Dordrecht. Eerder werden er een aantal dode eenden verwijderd uit het water bij de Henri Polakstraat met verschijnselen die op botulisme konden duiden. De gemeente stelde vervolgens een waarschuwing in.

Na onderzoek is gebleken dat er inderdaad botulisme in het water zit. In Zwijndrecht en Papendrecht is al eerder botulisme aangetroffen. In Zwijndrecht geldt de waarschuwing zelfs voor de hele gemeente. In Papendrecht voor een beperkt gebied.

Botulisme is met name gevaarlijk voor vissen en watervogels. De bacterie verspreidt zich via kadavers van dieren die in het water of langs de waterkant blijven liggen en vormen zo een bron van besmetting voor andere dieren in het water. De meeste vormen van botulisme zijn niet schadelijk voor mensen, maar mensen kunnen wel klachten krijgen. Deze klachten worden vaak veroorzaakt door bacteriƫn uit de rottende kadavers. Voor de bestrijding van botulisme is essentieel dat kadavers zo snel mogelijk worden verwijderd. Daarvoor zorgen de waterbeheerders. Verder zijn er geen maatregelen die helpen tegen botulisme. De bacterie verdwijnt vanzelf als het minder warm wordt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook of volg ons op Twitter
Advertentie