Geeft het Huis te Merwede op zaterdag 14 oktober opnieuw enkele van haar geheimen prijs? Op deze dag zullen archeologen grondboringen uitvoeren op het kasteelterrein om letterlijk en figuurlijk informatie naar boven te halen om zo de vraag te kunnen beantwoorden of het Huis te Merwede een stenen omwalling heeft gehad, zoals te zien is op enkele oude schilderijen. Ook hopen zij door middel van deze grondboringen meer duidelijkheid te krijgen over de locatie van de slotgracht.

Het is niet algemeen bekend dat bij het Huis te Merwede een graanschuur hoorde. De fundering hiervan is vermoedelijk nog in situ aanwezig in de rivier de Merwede. In de jaren ’60 van de vorige eeuw was deze fundering nog te zien bij een extreem lage waterstand van de rivier. Tijdens rondleidingen wordt het publiek gewezen op de vermoedelijke locatie van de graanschuur.

Deze archeologische activiteiten zijn slechts een onderdeel van de overige activiteiten die op deze dag van 10.30 tot 16.00 uur zullen plaatsvinden op het kasteelterrein van de kasteelruïne Huis te Merwede aan de Kerkeplaat te Dordrecht. De A.W.N., vereniging van vrijwilligers in de archeologie afdeling Lek- en Merwestreek, organiseert dit evenement in het kader van de Nationale Archeologiedagen 2017. Tijdens de dag zijn er diverse partijen die allerlei zaken rondom archeologie laten zien. Zo wordt op een interactieve wijze het leven in de middeleeuwen getoond, wordt uitgelegd hoe archeologisch onderzoek onder water wordt uitgevoerd en zijn er verschillende activiteiten voor kinderen.

In 1418 is het Huis te Merwede tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten bij het beleg van Dordrecht verwoest. De Sint Elisabethsvloed van 1421 heeft de restanten van het kasteel, die nog aanwezig waren, verder aangetast. Sindsdien is het één van de oudste ruïnes van ons land en voor schippers, die over de rivier de Merwede varen al eeuwen een markant herkenningspunt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit de regio! Like ons op Facebook of volg ons op Twitter
Advertentie